Innowacje Electrolux na targach IFA w Berlinie.
Targi IFA, najbardziej znaczące na świecie targi elektroniki użytkowej i domowej, właśnie się zakończyły. Sprawdź jakie nowości pokazaliśmy w Berlinie.
„Wprowadzamy innowacje, aby uczynić życie łatwiejszym i przyjemniejszym, jednocześnie umożliwiając ludziom dokonywanie bardziej zrównoważonych wyborów. Wykorzystując materiały pochodzące z recyklingu, energooszczędne rozwiązania i stosując zrównoważone praktyki, pokazujemy, że konsumenci mogą przygotowywać smaczne, zdrowe posiłki oraz sprawić, że ubrania będą dłużej wyglądać jak nowe, jednocześnie dbając o środowisko.” – mówi Chris Braam, dyrektor generalny Electrolux Europe.
Nowe pralki i suszarki AEG
Wśród nowości AEG pokazanych na targach IFA, które odbyły się w Berlinie w dniach 2-6 września b.r., znalazła się m.in. nowa linia nagradzanych urządzeń pralniczych. Wyjątkowe pralki z tej linii mają nowe funkcje, takie jak SoftWater, przełomowa technologia filtrowania i oczyszczania wody, oraz program PowerClean, który skutecznie czyści ubrania i usuwa plamy w temperaturze zaledwie 30°C. Zbyt częste pranie ubrań w gorącej wodzie może zniszczyć kolor i tkaninę. Zamiast prania, użytkownicy mogą zdecydować się na użycie funkcji parowej, która usuwa brzydkie zapachy w 25 minut, zużywając przy tym 96% mniej wody niż zwykły cykl prania. Ponadto, dodatkowy filtr w pralkach wyłapuje do 90% włókien mikroplastiku uwalniających sie z syntetycznych ubrań w trakcie prania.
Nowa linia suszarek bębnowych została zaprojektowana tak, aby zminimalizować zużycie energii i wykorzystuje technologię 3D Scan do rozpoznawania poziomu wilgotności wewnątrz ubrań, zapewniając równomierne suszenie także rzeczy uszytych z kilku warstw.
Innowacje kuchenne
Wśród urządzeń kuchennych AEG pokazało nową linię lodówek i zamrażarek ograniczających powstawanie odpadów spożywczych. Jedną z nich jest 7000 GreenZone / GreenZone + -, wyjątkowa lodówka, której wewnętrzne ściany zostały wykonane w 70% z plastiku pochodzącego z recyklingu. Technologia chłodzenia 360° w nowej serii 8000 pomaga zmniejszyć ilość odpadów poprzez dłuższe utrzymywanie świeżości produktów, co stanowi istotny wkład w zapobieganie marnotrawstwu żywności. To ważna kwestia, ponieważ badania pokazują, że aż 60% ludzi wyrzuca jedzenie przynajmniej raz w tygodniu. Główną przyczyną jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia, ale marnotrawstwo żywności wynika również z tego, że świeża żywność zbyt szybko się psuje.
Na targach IFA, zostały również zaprezentowane dwie nowe płyty grzewcze z wyciągiem: 6000 Bridge z eXTractor i 8000 Bridge/FlexiBridge z eXTractor, zwiększające swobodę podczas planowania modernizacji kuchni i dążenia do tego, aby przestrzeń kuchenna stała się bardziej socjalna. Umieszczony pośrodku płyty grzewczej wyciąg jest uruchamiany po rozpoczęciu gotowania w danej strefie, usuwając cicho i szybko opary u źródła. Wyciąg filtruje i recyrkuluje powietrze z powrotem do pomieszczenia, a funkcja bryzy zadba o pozbycie się zapachów po zakończeniu gotowania, kontynuując odświeżanie powietrza.