Dodano

Czy Twoja lodówka jest na medal?

Jak połączyć dwie Fundacje z branżą AGD? Ogólnopolskim projektem edukacyjnym „Lodówka na medal”! Electrolux jest jednym z partnerów tej ważnej akcji.

24 marca wystartowaliśmy z warsztatami w szkołach oraz grą online, aby cała Polska dowiedziała się o skali i skutkach marnowania żywności, a także o tym co zrobić, aby zapobiegać jej marnowaniu. – tłumaczy Iwona Wojtaszek, kierowniczka ds. współpracy z biznesem w Banku Żywności SOS w Warszawie.

Według danych PROM*, aż 5 mln ton jedzenia marnuje się w Polsce – na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Gospodarstwa domowe marnują 3 mln ton żywności, czyli aż 60% wyrzucanego jedzenia – to oznacza, że w polskich domach w każdej sekundzie wyrzucamy do kosza ponad 90 kg jedzenia. Marnując żywność marnujemy też wodę, paliwo, energię i przyczyniamy się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych. Bez wdrożenia skutecznych rozwiązań, nie będzie możliwe powstrzymanie katastrofy klimatycznej. 

Projekt „Lodówka na Medal” to odpowiedź na problem marnowania żywności i jego zgubnego wpływu na klimat.

Jako Bank Żywności SOS w Warszawie postanowiliśmy wzmocnić nasze dotychczasowe działania edukacyjne i zasiać ziarenko wiedzy od najmłodszych lat. Po pierwsze, dzięki wsparciu Wolontariuszy Fundacji Santander Bank Polska ruszamy od marca do szkół podstawowych w całej Polsce, by zaprosić dzieci do gry. Podczas lekcji uczniowie dowiedzą się o skali problemu, skutkach marnowania żywności i wypracują sposoby na niemarnowanie. Dodatkowo, przy pomocy makiety magnetycznej, dzieci nauczą się jak przechowywać odpowiednio produkty żywnościowe w lodówce oraz poza nią, by na dłużej zachowały świeżość. 

Aby przenieść edukację poza szkołę, do domów i by zaciekawić każdego z nas – powstała również gra on-line https://lodowkanamedal.pl dostępna w wersji mobilnej i na komputerzeW grze, w atrakcyjny sposób można nauczyć się uproszczonych zasad przechowywania żywności. Mistrzowie zostają w grze Ratownikami Żywności i otrzymują dyplom.” – opowiada Iwona Wojtaszek.

Jak wynika z raportu o perspektywach zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce
do 2030 roku*, wprowadzenie edukacji o ograniczaniu marnowania jedzenia mogłoby zmniejszyć to zjawisko nawet o jedną trzecią. 

Aby tak się stało konieczne jest uczenie młodych pokoleń właściwych postaw i zachowań konsumenckich, mądrego gospodarowania żywnością i niemarnowania jedzenia.

Dlatego Bank Żywności SOS w Warszawie we współpracy z partnerem Strategicznym – Fundacją Santander Bank Polska S.A. im. Ignacego Jana Paderewskiego, partnerami z branży AGD: Electrolux, Amica i Samsung oraz przy wsparciu merytorycznym Związku Pracodawców AGD APPLIA stworzył projekt edukacyjny „Lodówka na Medal”. 

__________________________________________________________________________________________________________________________

Bank Żywności SOS
Bank Żywności SOS w Warszawie od 27 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 160 organizacji wspierających ludzi ubogich, w kryzysie bezdomności, emerytów, rodziców samotnie wychowujących dzieci, których nie stać na zakup żywności i codziennie mierzą się z wyborami: jedzenie na miesiąc czy czynsz za mieszkanie. Dlatego codziennie z Banku wyjeżdża kilkanaście samochodów, dzięki czemu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie. Bank Żywności współpracuje z 88 warszawskimi organizacjami pozarządowymi, w tym z 37 placówkami działającymi na rzecz osób w kryzysie bezdomności. Dodatkowo fundacja organizuje zbiórki żywności w marketach. Zebrana żywność jest sortowana, pakowana w paczki, a następnie trafia do organizacji współpracujących z Bankiem Żywności SOS w Warszawie. 

Aktualności

Kolorowy Dzień Dziecka w Zabrzu

Dmuchańce, piasek kinetyczny, gry plenerowe i fotobudka, to tylko część atrakcji przygotowanych w Zabrzu z okazji Dnia Dziecka. Do akcji włączyły się też nasze superbohaterki – […]

Czytaj więcej

Jak powstają suszarki

W połowie kwietnia siewierską fabrykę Electrolux odwiedziła grupa uczniów ostatnich klas ponadpodstawowych ze szkół w Siewierzu i w Zawierciu. Podczas 4-godzinnego spotkania poznali proces produkcji […]

Czytaj więcej
Zobacz inny wpis